Főoldal Táborról Galéria Jelentkezés Blog Vendégkönyv Dokumentumok Kapcsolat

Történetünk
A Szent Damján tábor immár évtizedes hagyományokra tekint vissza. A Nyíregyházi Papnevelő Intézet növendékei hozták létre a Szent Damján Kört azzal a céllal, hogy minden tag egy szellemi fogyatékkal élő gyermekért is imádkozik napi imája során. Ezzel párhuzamosan a Magdaléneum Fogyatékosok Református Ápoló Gondozó Otthonba kezdtek járni, hogy az ott élő sérült gyermekekkel foglalkozzanak, játszanak, énekeljenek és különböző szabadidős programokat szervezzenek közösen. A papnövendékekben a lelki kapocs mellett egy személyes kapcsolat is létrejött. Kialakult egyfajta érzékenység, mellyel a sérültek felé tudnak fordulni. Évközben már nem csak a Magdaléneum lakóival szerveznek közös délutánokat, hanem a környező hasonló intézményekbe is eljárnak.Felmerült részükről az az igény, hogy - lehetőségeikhez képest - segítsenek a gyermekeken, és azok családjain. Ezért szervezték meg az első Szent Damján tábort, mely a Damján Kör egész éves munkájának koronája lett. A táborban való részvétel a kezdetektől fogva ingyenes a gyermekek számára. A költségeket adományokból és pályázati pénzekből finanszírozzák a szervezők.

A tábor célja
A tábor célja, hogy azokon a családokon segítsen, ahol fogyatékkal élő gyermek van.A papnövendékek felismerték, hogy az örömökön túl, amit ezektől a gyerekektől kaphatnak, mennyi nehézséggel, külön fáradtsággal is jár az az élet, ahol egy fogyatékkal élő gyermek színesíti a család mindennapjait. Ezért döntöttek úgy, hogy minden nyáron egy hétre átvállalják ezeket a terheket a szülőktől, és egy hétig nyaraltatják a gyermekeket. Az első tábor élményei, és sikere után a szülői visszajelzések tovább buzdították a kispapokat és a civileket egyaránt. A program kialakításának egyik legfőbb szempontja, hogy a táborozó gyermekek maradandó élményekkel térjenek haza. Az évközi látogatások során az a tapasztalat, hogy a programok elérik céljukat, a gyermekek számára minden évben kiemelkedő esemény a Szent Damján tábor.

Résztvevők
A Szent Damján tábort minden évben a közép- és enyhe fogyatékkal élő, 8 és 20 év közötti gyermekek számára hirdetik meg. A résztvevők főleg értelmileg sérültek, de a tábor kapui nyitottak bármilyen fogyatékkal élő gyermek számára. Bár a Görög katolikus Papnevelő Intézet növendékei a felelős szervezők, vallási, felekezeti megkötés nincs sem a gyermekek, sem a segítők részére. A tábor eredeti célkitűzése a családok segítése, de a lehetőségek adta kereteken belül szívesen fogad gyermekeket intézményekből is. Segítőként részt vehet az, aki elmúlt 16 éves, és kedvet érez az ilyen jellegű munkához. A legtöbb segítő a gimnáziumok felsőbb osztályaiból és az egyetemekről kerül ki, de a tábor sok, ma már önálló egzisztenciával rendelkező embert, házaspárt is vonz. A Damján táborban évek óta mintegy 40 fogyatékkal élő gyermek és közel 100 segítő vesz részt.

A tábor programja
A helyszín kiválasztásánál fontos szempont, hogy a gyermekek számára megnyugtató legyen a környezet. Legyenek olyan nevezetességek, amiket meg lehet nézni, és a táborozók számára is érdekes perceket szerezzenek. Így például a gyermekek részt vettek már a boldogkői várban lovagi tornán, és a vizsolyi nyomdában történelmi mesejátékon. A résztvevők, gyermekek és segítők vegyesen, a hét elején kiscsoportokra oszlanak. Ezek a csoportok segítik a koordinációt, és lehetővé teszik, hogy minden gyermekkel személyesen tudjanak foglalkozni a segítők Minden évben sor kerül egy egynapos kirándulásra is,egy erdei túrára, aminek keretében a környezőélővilágot ismerhetik meg a táborozók. A maradék időben szabadtéri játékok, sportvetélkedő, szertartások, kézműves foglalkozások színesítik meg a tábor napjait. A tábor záróestéjén minden csoport egy egyénileg feldolgozott mesét, vagy szentírási történetet ad elő. Az színdarab után egyéni ki-mit- tud következik, melyen minden gyerek – és olykor segítő is – megmutathatja, milyen ügyesen tud énekelni, táncolni, verset mondani, zenélni, vagy bármilyen más, érdekes dolgot előadni. A tábor utolsó nap délelőtt egy közös Szent Liturgiával és ebéddel zárul.
 Név:
 Jelszó:
Bejelentkezés
Támogassa a Szent Damján Tábort!